societatea 2020

1.Abuzul emotional si Parintii-Ucigasii viselor copiilor lor

Intr-adevar,parintii ne sting cele mai multe vise.Putem dori sa devenim ceva in viata,sau sa facem un anumit lucru,insa fara preanumita permisiune pe care ne-o dau parintii nu putem ajunge la realizarea acestora.

Familiile noastre nu vor intelege prea curand ca lumea s-a schimbat si nu mai e cum era odata,de aceea vor continua sa ne trateze ca niste copii,chiar si la varsta adolescentei.Da,poate le-o fi dor de clipele petrecute cu noi cand eram mici,dar totul are un sfarsit si pana la urma trebuie sa invatam sa ne deschidem aripile si sa zburam singuri,sa ne maturizam.Viata nu-i corecta.Ne va astepta,ne va vana,iar cand vom fi impliniti sau fericiti,ne va lovi,iar dupa ce ne vom ridica,ne va izbi din nou si din nou.Insa asta ne face puternici,asta ne schimba perspectiva asupra multor aspecte din viata de zi cu zi si vom stii ce trebuie sa facem in viitor.,

Daca vom fi tinuti prizonieri in acest ciclu nesfarsit al parintilor ce incearca sa ne “protejeze” si stiu ce e “cel mai bine pentru noi”,nu vom stii niciodata cum sa actionam cand un val de emotii,evenimente si intuneric se va lovi de malul inimii noastre.Poate ca,acestia au trecut prin aceleasi lucuri si doresc sa ne poarte grija,pentru a ramane copilarosi si inocenti toata viata,dar acesta este primul semn al abuzului emotional,un lucru de care multi nu stiu si cel ce deschide portile altor boli mintale,ce agraveaza starea mintala a adolescentilor.

Abuzul mintal este procesul prin care adultii,sau alte persoane imprima o trauma in capul copilului.Ca de exemplu,compararea rezultatelor sale cu ale unei rude,ale unor colegi,etc.,transmite creierului ca relativul nu este indeajuns de bun sau nu s-a ridicat la asteptarile stabilte de familia sa.

Un alt exemplu este stabilirea unor asteptari ce depasesc capacitatea de functionare a copilului,iar daca acesta da gresi,asteptarile sa devina si mai ridicate si astfel sa-si lase o amprenta negativa in mintea lui.

Un parinte ar trebui sa-si sustina copilul,nu sa-l faca sa se simta inferior,sau sa-i spuna ca nu a muncit destul,ca e indiferent sau nepasator deoarece nu poate stii niciodata ce se intampla in mintea acelui copil,sau cum gandeste,cum ia lucrurile,ceea ce-l va face sa ascunda multe lucruri si sa isi piarda din curaj,sa creada ca nu e bun la lucrurile la care probabil e olimpic si sa-i scada increderea de sine.

One thought on “societatea 2020

  1. Great thinking! 10x for reminding me the best course of action…putting myself in one child’s shoes before scoulding or discouraging that child!
    Great job!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: